"Ministerul Sportului din Rusia neagă orice program de sprijin guvernamental pentru dopaj şi va continua să lupte împotriva dopajului prin aplicarea unei toleranţe zero", se arată într-un cominicat al ministerului.

Peste 1.000 de sportivi ruşi au beneficiat de un program de dopaj "sponsorizat de stat" timp de patru ani, începând din 2011, se arată într-un nou raport întocmit de avocatul canadian Richard McLaren.

În noul raport sunt menţionaţi şi patru medaliaţi de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, din 2014, şi cinci de la Jocurile Olimpice de vară de la Londra, din 2012.

Raportul descrie "o conspiraţie instituţională" în care au fost implicate şi serviciile secrete ruse, subliniindu-se faptul că sportivii nu au acţionat singuri, ci ca parte a unui program.

Richard McLaren menţionează că amploarea dopajului este "fără precedent". "A existat un sistem care a devenit o strategie de câştigare a medaliilor", adaugă McLaren.

În raport se precizează că sistemul a fost perfecţionat pe parcursul Jocurilor Olimpice din 2012, de la Londra, Campionatelor Mondiale de atletism din 2013, de la Moscova, şi JO de iarnă de la Soci, unde exista un sistem de siguranţă pentru a-i proteja pe eventualii câştigători ruşi ai medaliilor.

La JO de vară de la Londra, Rusia a obţinut 72 de medalii, dintre care 21 de aur, iar la JO de iarnă de la Soci sportivii ruşi au câştigat 33 de medalii (13 de aur).

Un prim raport al lui Richard McLaren a fost comandat în luna mai de Agenţia Mondială Antidoping, după dezvăluirile lui Grigori Rodcenkov, fost şef al laboratorului antidoping rus, cu privire la sistemul organziat de dopaj din timpul JO de la Soci.

La mijlocul lunii iulie, McLaren a făcut public raportul său, prin care a dovedit implicarea autorităţilor ruse în susţinerea şi acoperirea dopajului în rândul sportivilor din această ţară. McLaren a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Toronto, că Rusia a pus la punct "un sistem de dopaj de stat securizat" şi că Ministerul rus al Sporturilor a "controlat, dirijat şi supravegheat manipulările" eşantioanelor, cu "ajutorul activ al serviciilor secrete ruse".

Acest sistem a fost instaurat în 2011 şi ar fi durat până în august 2015, în beneficiul sportivilor ruşi de la numeroase discipline olimpice de vară şi de iarnă în timpul competiţiilor internaţionale organziate în Rusia (CM de nataţie din 2011, CM de atletism din 2013, CM de scrimă din 2014 şi 2015, JO de iarnă de la Soci din 2014 etc).

Pe baza raportului McLaren, aproximativ o sută de sportivi ruşi au fost împiedicaţi să participe la JO de vară de la Rio.