Într-o scrisoare adresată guvernului acestei țări, CIO a precizat că "nu este pregătit să reconsidere situația" până când Kuweitul nu va respecta anumite reguli compatibile cu Carta Olimpică, informează AFP.

Autoritățile sportive kuweitiene ceruseră, pe 23 decembrie, Comitetului Internațional Olimpic și Federației Internaționale de Fotbal să "ridice temporar suspendarea care a lovit sportul kuweitian, până când legile locale vor fi corectate".

Însă Comitetul Internațional Olimpic a considerat că "situația s-a deteriorat considerabil în ultimele luni (în Kuweit), din cauza unei serii de decizii luate prin încălcarea principiilor și regulilor Cartei Olimpice, ceea ce a constrâns CIO să reacționeze în consecință și să-și reitereze poziția".

Forul olimpic mondial a solicitat, totodată, să fie restabilit imediat Comitetul olimpic kuweitian și să dizolve orice organism paralel numit de autoritățile kuweitiene, însă nerecunoscut de CIO".

FIFA urmează să anunțe la rândul ei, pe 9 sau 10 ianuarie, decizia în privința Kuweitului, în condițiile în care data limită pentru înscrierea acestei țări în cursa pentru Cupa Asiei pe Națiuni ediția 2019 este 11 ianuarie. Bogatul emirat a ratat deja, din cauza acestei sancțiuni, Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro și preliminariile Cupei Mondiale de fotbal ediția 2016.

Organizațiile sportive internaționale, în frunte cu CIO și FIFA, au suspendat Kuweitul în octombrie 2015, pentru a doua oară începând din 2010, din cauza ingerinței guvernului în problemele legate de sport.