Echipa Dolce Sport

Vlad Enachescu

Vlad Enăchescu conduce canalul Dolce Sport, dar a trecut prin toate etapele de dezvoltare ale unui jurnalist de televiziune. A făcut interviuri, a fost "omul din cască" la diverse transmisiuni, a condus redacţii. TVR a fost prima sa iubire şi şcoala care l-a format ca jurnalist, alături de alte nume mari ale presei sportive.

Crescut într-o familie de artişti, Enăchescu este un boem indrăgostit de sport. A absolvit Academia de Educaţie Fizică şi Sport şi a jucat 10 ani baschet de performanţă, inclusiv în Divizia A. A comentat mari competiţii şi consideră că Europenele din 2008 i-au adus cele mai frumoase experienţe în faţa microfonului. "Nu o să uit niciodată sentimentul trăit la meciurile României cu mari forţe al fotbalului mondial, cu mii de suporteri români în tribune", spune el. Atunci a comentat alături de Emil Grădinescu şi finala dintre Spania şi Germania, un comentariu considerat de mulţi specialişti unul dintre cele mai bune din ultimii ani.

Pasiunea pentru sport se regăseşte în continuare în comentarii pe Dolce Sport, la partide de fotbal şi nu numai.

După 3 ani de pauză, a revenit cu emisiunea "Minutul 91". Aşa cum a declarat mereu, îşi doreşte o emisiune vie, puternică şi importantă pe piaţă, în care să se discute despre fotbal, prezentând toate aspectele acestui fenomen, dar evitând cancan-urile.

Emil Gradinescu

Când spui Emil Grădinescu, spui clar televiziune sportivă. Nici nu poate fi altfel când vorbeşti despre un comentator prezent la Campionatele Mondiale de fotbal din 1994, 1998, 2002 şi 2006, la Jocurile Olimpice din 1992, 1996 si 2004, Euro 2012, plus alte competiţii interne şi internaţionale. Prestaţia sa nu a trecut neobservată, primind de patru ori premiul de cel mai bun comentator în cadrul galelor TV Mania, cea mai prestigioasă competiţie în care câştigătorii sunt desemnaţi de către telespectatori.

Puţină lume ştie că Emil a terminat facultatea de Cibernetică. Poate de aceea este si un bun prieten al cifrelor. La şedinţa foto pentru Dolce Sport a uimit asistenţa cu exactitatea la gramaj cu care a precizat greutatea mingii de fotbal.

Primii ani de televiziune ai lui au fost la TVR. Şi acum îşi aminteşte primul meci comentat, Sport Club Bacău - Corvinul: "Am avut emoţii şi am comentat atât de slab, încât şi acum mă mir că nu am fost dat afară". I s-a dat însă credit şi de atunci totul a mers foarte bine.

Este un mare amator de jazz şi rock şi cântă la tobe şi la chitară. Iar forma fizică şi-o întreţine pedalând deseori prin Herăstrau sau în drum spre locul de muncă.

Bogdan Cosmescu

Bogdan Cosmescu reprezintă generaţia care a crescut cu urechea lipită de radioul care reda pe calea undelor toată încrâncenarea meciurilor din Divizia A. A prins pasiunea pentru fotbal de la bunicul său, cel care i-a aflat şi i-a alimentat primul vis al copilăriei, acela de a deveni comentator de fotbal.

Visul a început să prindă contur în 1995, când proaspătul absolvent de facultate şi-a încercat norocul la TVR şi Cristian Ţopescu i-a oferit şansa unei perioade de probă, dar fără salariu. Câteva luni au fost de ajuns pentru ca Bogdan să demonstreze că "ştie meserie" şi a devenit angajat mai întâi cu jumătate de normă, apoi cu drepturi depline.

Restul a venit de la sine, iar Bogdan este astăzi unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi comentatori din România, câştigător a mai multe premii de specialitate. Dacă îl ştiţi doar de la fotbal, vă invităm să-l ascultaţi comentând şi rugby la Dolce Sport.

Cosmin Baleanu

Unul dintre cei mai indrăgiţi jurnalişti de sport din România, Cosmin Băleanu este dat deseori drept etalon atât ca prezentator al ştirilor sportive, dar şi ca unul dintre cei mai buni comentatori din România.

Drumul în televiziune a început în TVR. A comentat apoi meciuri importante pentru alte canale TV, dar la Dolce Sport îşi împlineşte un vis, acela de a comenta UEFA Champions League.

Cosmin Băleanu consideră că pentru a deveni un comentator apreciat "trebuie să fii bine pregătit, să ai inspiraţie, dar să ai şi şansa unor meciuri memorabile pentru public". El nu o să uite niciodată o partidă în timpul căreia s-a înecat şi nu a putut să vorbească aproape un minut. "Nici măcar colegilor care mă întrebau în cască dacă sunt ok nu puteam să le raspund", îşi aminteşte Cosmin.

Este un foarte bun cunoscător al handbalului şi la Dolce Sport are şansa de a comenta meciuri din competiţii puternice, cum sunt campionatele masculine din Spania şi Germania.

Andrei Nourescu

Andrei Nourescu are 40 de ani si o experienta de 20 de ani in presa sportiva. A inceput in 1992 in echipa lui Ovidiu Ioanitoaia, aceeasi echipa care in 1997 a lansat cel mai modern ziar de sport al momentului, Pro Sport.

A lucrat aproape 15 ani in trustul Pro, a moderat si a prezentat emisiuni la Realitatea TV si la GSPTV.

Andrei Nourescu a fost prezent la nu mai putin de 5 editii ale Jocurilor Olimpice, practic la toate Olimpiadele de vara din ultimele doua decenii. A scris trei carti, una dintre ele premiata drept cartea anului in 2004, iar alta fiind singurul titlu in limba romana din arhiva Muzeului Olimpic de la Lausanne.

Este laureat cu multe premii, printre care de doua ori consecutiv «Reporterul Anului» si alte 4 nominalizari la Premiile Ioan Chirila, un premiu APS, etc.

De la 1 februarie 2012, face parte din echipa Dolce Sport, unde prezinta emisiunea Morning Sport, de luni până vineri.

Silviu Samuilă

Cand spui Silviu Tudor Samuila, spui cele mai multe ore de talk-show live din Romania in ultimii ani! Si mai spui ca aschia nu sare departe de trunchi.

Fiu al realizatorului TV Liviu Tudor Samuila, Silviu a fost obisnuit de mic cu camerele de filmat, regie, redactiile, avand prima transmisiune in direct la doar 12 ani.

Munca propriu-zisa in presa a inceput-o in 1997, la Sport XXI, unde s-a ocupat de fotbal international. Au urmat pe rand Jurnalul National, B1 TV, National TV, unde a realizat pentru prima oara un talk-show, intitulat Fotbal Cafe, iar din 2008 a intrat in echipa GSP TV, unde a devenit unul dintre cei mai buni moderatori din Romania.

Ca reporter sau ca moderator a realizat interviuri sau emisiuni cu mari personalitati ale sportului romanesc sau mondial, precum Franz Beckenbauer, Arsene Wenger, Marco van Basten, Ronaldo, Ronaldinho, Nesta, Del Piero, Hagi, Popescu, Mircea Lucescu, Bute, Doroftei, Cristina Neagu, etc.

A comentat toate campionatele puternice de fotbal din Europa, iar pasiunea pe care a pus-o la un meci Stuttgart-Cottbus l-a adus intr-o situatie comica: "era ultima etapa, titlul se juca pe trei stadioane din Germania, insa daca Stuttgart castiga, era campioana. La 1-0 pentru Cottbus, Stuttgart reuseste un gol fabulos care m-a facut sa urlu pana am ramas, la propriu, fara voce! Cand m-am uitat pe cronometru, mi-am dat seama ca trecusera doar 25 de minute, iar eu trebuia sa duc ragusit inca 65! Nu stiu cum am facut-o, insa sigur s-au strecurat pe undeva si niste ceaiuri calde".

De la 1 februarie 2012, Silviu se confunda la Dolce Sport, de luni pana vineri, cu "La Dolce Liga", unde va dezbate, impreuna cu invitatii sai, toate noutatile din sport, fiind responsabil si de studiourile Champions League si Europa League.

Radu Oprişan

Unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti de la noi, cu peste 20 de ani de presă sportivă în spate, Radu Oprişan s-a alăturat din 2012 echipei Dolce Sport, fiind reporter special.

Oprişan (38 de ani) a început activitatea în presa sportivă acum mai bine de două decenii, în 1991, la Radio Uni Fan. Apoi a trecut la Radio Total.

Din 1993, s-a alăturat echipei "Sportul Românesc", după care a ajuns la Pro Sport (1997), ziar fondat de echipa condusă de Ovidiu Ioaniţoaia, plecată în masă de la "Sportul Românesc".

Pasul următor a fost Gazeta Sporturilor (2003), unde a lucrat timp de 8 ani.

De la 1 ianuarie 2012, a fost cooptat în echipa Dolce Sport.

Alexandru Săbău

Alex a făcut cunoştinţă cu maşina de scris la începutul lui 1996, la Sport XXI, primul cotidian de profil din România care apărea color. A început cu “sporturi”, apoi a trecut la fotbal. După doi ani a făcut pasul spre televiziune şi, de atunci, cu o excepţie de scurtă durată, a rămas la doi paşi de camera video şi de masa de montaj.

A “debutat” la EURO 2000, unde a fost alături de Hagi la ultimul meci al acestuia la Naţională. A bifat o semifinală de Cupa UEFA, Middlesbrough – Steaua, iar Portugalia – Franţa, celebrul "penultim" de la Cupa Mondială din 2006, l-a trait de la faţa locului.

La EURO 2008 a stat lângă banca României la egalurile cu Franţa şi Italia.

A fost primul jurnalist român ajuns pe pământ arab, la Olăroiu şi Rădoi acasă.

Acum, Alexandru Săbău este om de bază la Dolce Sport, televiziunea care îi deschide noi orizonturi. “Ştirile au evoluat mult. Îmi aduc aminte de camerele video grele de şase-şapte kilograme şi de operatorii cu dureri de spate, care rugau interlocutorul să se oprească puţin pentru a schimba casetele. Astăzi, camerele sunt ţinute într-o mână şi pot trage până la 2-3 ore non-stop”, povesteşte Alex.

Iulian Miu

Dolce Sport este marea provocare a unui fundaş cu numeroase prezenţe în Liga Campionilor în tricoul Stelei, trofee pe bandă rulantă câştigate cu trupa din Ghencea, numeroase dueluri aprige la activ cu atacanţii lui Galatasaray şi Fenerbahce şi destule selecţii în echipa naţională. Cine se gândea că, după ce va încheia socotelile cu sportul care i-a dat tot, nu va alege o cariera în fotbal?

Fostul stelist nu este un novice în televiziune, a făcut acest pas la Sport.ro. Acum este expert Dolce şi îşi pune uriaşa experienţă de pe teren în slujba telespectatorilor. „Am fost obişnuit cu meciuri de cel mai înalt nivel, din Liga Campionilor. Am regăsit acea atmosferă şi o echipă foarte talentată la Dolce Sport. Este o provocare continuă, în fiecare zi învăţ câte ceva nou despre televiziune”.

Iulian găseşte destule asemănări între fotbal şi televiziune: „Trebuie să fii la fel de concentrat ca la un meci de fotbal, nu ai voie să îţi dezamăgeşti telespectatorii".

Florin Căruceru

Dacă îl pui pe Florin Căruceru să vorbească despre propria persoană, ajungi inevitabil să vorbeşti despre sport. “De când mă ştiu am făcut sport. În primul rând pentru că sunt o fire competitivă, apoi pentru că sportul a fost cel mai bun mod de a-mi echilibra hiperactivitatea”, spune el.

A început cu polo, la 14 ani a continuat cu canotaj, iar apoi a început dragostea pentru rugby. Sportul despre care vorbeşte cu pasiune: “Perfect pentru mine. Pentru temperament, pentru contact, pentru nebunia totală. Rugby-ul e un război în miniatură, pe o tablă de şah ceva mai mare, dominat de un principiu esenţial: pasa în spate pentru a câştiga teren. Un fenomen înţeles ca fiind violent-brutal, dar cu cel mai mult fair-play dintre toate sporturile”. Nu a jucat în echipa naţională, nu a făcut o performanţă enormă. A avut însă “un contract de profesionist într-o eră romantică, atunci când nu erau bani şi pasiunea umplea locul lăsat gol de lipsuri”.

Incursiunea în presă a lui Florin Căruceru a început în 1995 ca realizator de programe la Pro FM Arad. A urmat Pro TV Arad – montaj, emisie, editor, prezentator. În 2000 venea la Pro TV Bucureşti, dar “m-am simţit transferat într-o ligă superioară mult prea devreme”. Simţea încă în nări parfumul balonului oval, aşa că atunci când a avut şansa s-a întors în Arad ca Director de Programe la staţia locală Radio Pro FM şi ca rugbyst. După trei ani frumoşi a revenit în Bucureşti: Naţional TV şi din 2006 Realitatea TV.

Anul 2010 a însemnat provocarea Dolce Sport. “Nu ştiu dacă îmi plac începuturile. Mai degrabă nu. Îmi place însă la nebunie să lucrez în echipă, să mă bat cu şanse la victorie. Acesta este sentimentul la Dolce Sport: o echipă teribilă. Potenţialul este fantastic!”, spune Florin. Vă puteţi convinge urmărindu-l la Dolce Sport, fie din postura de prezentator al ştirilor Sport24, fie din cea plină de pasiune de comentator al celor mai tari campionate de rugby din lume. Florin este şi realizatorul reportajelor Sport 4D.

Carmen Mandiş

Cei care spun că femeile nu cunosc legile fotbalului ar trebui să stea de vorbă cu reporterul Dolce Sport Carmen Mandiş. Pasionată de fotbal, Carmen a decis la 16 ani că trebuie să-şi fructifice cunoştinţele şi a început atât cursurile de arbitru de fotbal în Vrancea, dar şi colaborarea cu ziare locale şi cu Gazeta Sporturilor.

La 19 ani, Carmen a intrat la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti şi a început munca în redacţia Gazetei Sporturilor, dar a trebuit să renunţe la arbitraj. „Era conflict de interese. Ajunsesem arbitru asistent şi prima femeie arbitru din istoria judeţului Vrancea”, îşi aminteşte Carmen.

În 2005 a plecat la Pro Sport, iar după un an şi jumătate de reportaje si subiecte exclusive a primit o ofertă de la Antena 1. Nu a refuzat mirajul televiziunii, la fel cum în august 2010 nu a putut spune „nu” provocării Dolce Sport.

Carmen Mandiş vorbeşte 5 limbi străine, fiind celebră pentru reportajele cu brazilienii din Liga 1, datorate cunoştinţelor de portugheză. Este pasionată şi de grafică şi pictură, domeniu în care a adunat mai multe diplome şi alte semne de recunoaştere.

Eduard Zelgin

La nici 20 de ani, Eduard Zelgin deschidea timid uşa redacţiei “Pro Sport” cu ambiţia de a ajunge un jurnalist. Nu avea în bagaj decât ambiţia şi talentul neşlefuit. “Nu ştiam prea multe despre cum se mănâncă presa de sport sau ce gust are, dar simţeam că nu mă voi sătura niciodată”, îşi aminteşte el.

Anii au trecut cu viteza unui meci în care o echipă caută cu disperare golul egalizator. S-au adunat în CV Gazeta Sporturilor şi Libertatea, departamentul Sport. Absolvent al Facultăţii de Jurnalism la Univesitatea “Hyperion” şi masterand în “Radio şi Televiziune”, a făcut pasul următor, spre televiziune. A îmbinat munca de reporter cu cea de analist-comentator la Sport.ro şi GSP TV, participând la nenumărate emisiuni.

În 2010 s-a alăturat proiectului condus de Vlad Enăchescu. La Dolce Sport,  Zelgin îmbină în continuare munca de reporter cu cea de analist-comentator. Şi continuă alergarea după subiecte noi şi interesante.

“Jurnalistul de sport trăieşte într-o lume în care nu trebuie să obosească niciodată, deşi pentru el meciul nu durează doar 90 de minute, cât cel de fotbal, sau 60, cât cel de handbal. Începe de multe ori în roua dimineţii şi se încheie în miezul nopţii. Iar satisfacţia este deplină dacă atunci e mulţumit de ce a realizat”, mărturiseşte Zelgin.

Matilda Popa

Este cineva din presa sportivă care nu o cunoaște pe Mati? Lucrează în branșă din 2004. Cum a inceput totul? Povestește ea: "Mi s-a propus sa vin la National TV, la secţia Sport. Acolo urma să mă ocup de arhiva Sport şi de alte lucruri legate de jurnal. Am stat mai întâi trei luni în probe şi am fost asistent producţie sport". Apoi a fost angajată.

După 3 ani, a simţit nevoia unei alte provocări. A ajuns la Realitatea TV, unde redactorul-şef de la "Sport", Cristi Zagaradniuc, i-a propus să fie reporter. "Cum sunt o fire activă, am zis DA. Oricum mergeam la meciuri, iar acum aveam şansa să le iau interviuri celor pe care îi admiram la TV", explică Matilda, care mers prima data pe stadion cand avea 7 ani.

Următorul pas a fost Telesport, pentru o scurtă perioadă de timp

Din 2010, Dolce Sport este noua ei "casă". S-a alăturat cu încredere proiectului propus de Vlad Enăchescu, iar aici, la Dolce, răspunde de echipa Dinamo, obţinând numeroase exclusivităţi pe care postul nostru le-a oferit publicului.

Cineva din presă a caracterizat-o astfel: "Un reporter foarte ambițios. Dacă își propune să facă ceva și este refuzată, nu cedează, insistă și până la urmă obține ceea ce dorește".

Fetele nu au ce căuta în fotbal? Răspunsul Matildei: "Sunt de acord. Dar există şi excepţii :)".

Geanina Iacob

Fire deschisă și volubilă, pentru Geanina Iacob televiziunea este a doua casă. "De când eram mică mi-am dorit să apar la televizor, îmi place foarte mult în fața camerei de filmat", spune ea.

Lucrează în presă de la 16 ani. "Făceam o emisiune pentru tineri la un post de televiziune din Caracal, așa am deprins gustul televiziunii. Eu însă mereu mi-am dorit să fiu prezentatoare", își amintește Geanina. Peste numai trei ani, studentă fiind la Facultatea de Jurnalism, a ajuns la Realitatea TV în practică. Avea să fie oprită acolo.

După patru ani a plecat la Telesport, iar din 2010 a intrat în echipa profesioniștilor Dolce Sport. Cum și-a explicat Geanina decizia? "Aici mi s-a oferit șansa să evoluez profesional. Mă bucur să fac parte din această minunată echipă".

La Dolce Sport se ocupă de extrafotbal și le-a oferit telespectatorilor, printre multe altele, materiale exclusive de la Campionatul Mondial de handbal din Brazilia 2011, transmis pe Dolce, plus interviuri exclusive cu personalități din lumea sportului.

În plus, de la 1 ianuarie 2014, Geanina Iacob prezintă şi jurnalele postului nostru.

Ioana Scărlătescu

Cele mai bune ştiri sportive, prezentate de una dintre cele mai fumoase prezentatoare din România. Zâmbetul Ioanei Scărlătescu este un motiv în plus pentru microbişti să urmărească Ştirile Sport 24.

"Vreau să prezint ştirile din sport" a fost propoziția de la care a plecat totul. Avea 17 ani. La puţin timp după aceea, a dat o probă și a relatat toate știrile cu zâmbetul până la urechi (la propriu, nu putea să stea serioasă), deși anumite informații nu erau chiar pozitive. Fața îi trăda vârsta şi a realizat că nu era încă pregătită pentru a face aceasta meserie.

A continuat cu actoria, iar apoi s-a înscris la Facultatea de Regie și Film de la Universitatea Media.

După câțiva ani a aflat că un nou post de televiziune are nevoie de prezentator meteo. S-a dus la probă şi a luat-o fără probleme. S-a reîndrăgostit de meseria de prezentator, dar tânjea după ştirile sportive, aşa că oferta Dolce Sport a venit cum nu se putea mai bine.

Un mare "DA" al Ioanei a început o poveste frumoasă. "Echipa m-a primit cu braţele deschise şi a avut răbdare să mă înveţe foarte multe lucruri", a mărturisit simpatica ştiristă, care prezintă buletinele de știri Sport 24 la Dolce Sport.

Mihai Pilescu

Mihai Pilescu este genul de prezentator care reuşeşte să transmită informaţiile îmbinând natural seriozitatea şi zâmbetul. Este plăcut datorită naturaleţii sale şi a faptului că face totul firesc, fără să forţeze.

Până la majorat nu a avut niciun contact cu media, dar în 2005 a avut oportunitatea de a se alătura echipei unuia dintre cele mai importante posturi de radio din România. Au urmat doi ani frumoşi, doi ani de poveste care i-au deschis apetitul pentru jurnalism.

Apoi a călcat prima dată într-o televiziune şi a vrut mai mult. În redacţia Sport a televiziunii publice a învăţat şi a tot învăţat, mai sârguincios decât în şcoală. Pasiunea sa a dat roade, iar din 2011 a început să prezinte jurnalele de ştiri.

Dar simţea nevoia de mai mult. Să demonstreze că poate face faţă şi în mediul privat, aşa că oferta DolceSport a fost de nerefuzat. "Satisfacţiile au apărut imediat, pentru că aici am găsit o echipă profesionistă până în măduva oaselor", spune Mihai.

Din octombrie 2012, este Dolce şi poate fi văzut  la pupitrul ştirilor Sport 24, dar, uneori, şi la pupitrul emisiunilor postului nostru.