Federaţia spaniolă şi-a justificat decizia pe baza imaginilor televizate, subliniind că nu există nicio îndoială pentru al doilea cartonaş galben primit de jucător. Pentru cartonaşul roşu (din două galbene), Suarez a primit o suspendare de un meci. A doua partidă se suspendare i-a fost acordată pentru faptul că a tras de timp la părăsirea terenului, după primirea cartonaşului roşu.

După denunţul Comisiei de Arbitri la Comitetul de Competiţii al federaţiei spaniole, el risca până la trei partide de suspendare.

Anterior, Barcelona anunţase că va face apel la decizia arbitrului Gil Manzano de a-i acorda cartonaşul roşu lui Luis Suarez la meciul cu Atletico Madrid. Arbitrul a explicat în raportul de joc, conform presei, că "jucătorul a lovit violent cu braţul un adversar în disputa pentru o minge".

În finala de la 27 mai, Barcelona nu se va putea baza nici pe serviciile lui Sergi Roberto, eliminat la returul cu Atletico Madrid.

Barcelona s-a calificat în finala Cupei Spaniei, la 7 februarie, după ce a învins Atletico Madrid, cu scorul general de 3-2, (2-1 în tur şi 1-1 în retur). În manşa a doua, disputată la Barcelona, ambele echipe au avut jucător eliminaţi, Sergi Roberto (59) şi Luis Suarez la FC Barcelona (90) şi Carrasco la Atletico (69).