Preşedintele Tribunalului Timiş, judecătorul Adriana Stoicescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă care a avut loc la bilanţul Tribunalului Timiş, că în dosarul privind finanţarea clubului de fotbal Politehnica Timişora a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate.

Avocaţii apărării au invocat, când au făcut această solicitare, faptul că infracţiunea de abuz în serviciu şi cea de complicitate la abuz în serviciu nu mai sunt prevăzute de legea penală.

"În data de 27 februarie a.c. va fi termen pentru excepţia invocată de avocaţii inculpaţilor. Urmează ca judecătorul de la Tribunalul Timiş să decidă", a declarat Adriana Stoicescu.

Solicitarea a fost făcută de către avocaţii inculpaţilor Gheorghe Ciuhandu (fost primar al municipiului Timişoara în perioada 1996 - 2012), Martin Staia, Smaranda Haracicu şi Nicuşor Miuţ (foşti şefi de departamente în Primăria Timişoara)

În dosarul privind finanţarea clubului de fotbal Politehnica Timişoara, pe vremea când acesta era condus de omul de afaceri Marian Iancu, fostul primar al municipiului Timişoara Gheorghe Ciuhandu este acuzat de abuz în serviciu, iar alte persoane, foşti angajaţi în Primăria Timişoara, sunt acuzate de complicitate la abuz în serviciu. Printre aceştia, se numără fostul viceprimar Adrian Orza şi fostul secretar Ioan Cojocari.

Procurorii DNA au reţinut, în acest dosar, că acordarea unor sume de bani ''în mod abuziv şi contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008 - 2011, din bugetul local al municipiului Timişoara, în cuantum total de 27.100.000 lei, către S.C. Politehnica Timişoara S.A. (...) nu au servit intereselor comunităţii, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul clubului de fotbal, finanţarea fiind ilegală''.

Patru persoane din fosta conducere a SC Electrica Nord Transilvania judecate pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la abuz în serviciu au fost achitate definitiv de Curtea de Apel Cluj, care a luat decizia în baza hotărârii Curţii Constituţionale din iunie 2016, ”prin care a fost interpretată norma privind abuzul în serviciu”.